Kost

Även om mycket skiljer sig åt i kosthållningen mellan de blå zonerna så förenas de på några avgörande punkter. Man har bevarat en traditionell kosthållning som inte förändrats mycket med tiden. Snabbmat, godis och läsk förekommer knappt överhuvudtaget. Maten domineras av en rik variation av närodlade grönsaker, ofta från egna odlingar. Man äter utifrån säsong och får på så sätt i sig höga mängder fibrer och antioxidanter. Grödorna torkas, konserveras eller fermenteras också för resten av året.

Det konsumeras mycket lite kött, och det som äts är från traditionella djurraser som gått på naturbete i närområdet. I vissa områden äts en del fisk, i andra inte. Likaså konsumeras en hel del ost i vissa områden men inte i andra.

Måltiden har en stor betydelse som samlingspunkt för familj och vänner, man äter tillsammans och låter ätandet och umgänget (och matlagningen) ta tid. Det äts inte mycket mellan måltiderna, och ofta uppstår ett längre uppehåll mellan måltider sett över dygnet, liknande det vid en kortare periodisk fasta.

Goda råd:

  • Låt grönsaker dominera din kost. Försök att få in minst 30 olika sorters växter varje vecka.

  • Undvik ultraprocessad mat (”Skräpmat”/”Snabbmat”) så mycket som möjligt.

  • Drick inga sötade drycker, och försök att bara äta sötsaker som lagats i ett kök.

  • Minska på rött kött och charkuterier. Ät hellre fågel eller fisk.

  • Låt magen vila över natten. Ät sista målet senast tre timmar innan du lägger dig.

  • Ta ett glas alkohol om du önskar, men överkonsumera inte.

  • Ät tillsammans med andra så ofta du kan, och låt huvudmålet ta tid.